Hivatalos ügyek intézése

 


 

 

 

Német nyelvterületen nagyon komolyan veszik, hogy minden hivatalosan és átláthatóan történjen, ezért mielőtt kimész dolgozni, alaposan tájékozódj az aktuális munkavállalási feltételekről! Első látásra bonyolultnak, sőt ijesztőnek tűnhet a sok kimondhatatlan és hosszú nevű hivatalos szerv, de ha jobban megnézed, ezek csak összetett szavak, és elemeire bontva hamar rájöhetsz, miről is van szó. Nézd meg előbb a szavak végét, mert az sokat elmond a jelentésről. Pl. a."..genehmigung" az mindig valamilyen "Engedély", a "...amt" az valamilyen "Hivatal" stb. 

Az alábbi szószedetben megtalálod a leggyakoribb kifejezéseket, amikre a hivatali ügyintézésnél szükséged lehet. Nyomtasd ki, és írd hozzá azokat,amikre ezeken kívül Neked szükséged lesz.

Szószedet-Hivatalos ügyek németül

Előfordulhat, hogy meghatalmazást (Vollmacht) kell írnod valakinek. Ehhez nincs egységes formanyomtatvány, minden szervnél kicsit mást kérnek. Azt javaslom, hogy ha már tudod, hogy melyik országba, esetleg városba, milyen szervnek kell írnod meghatalmazást, írd be a keresőbe, hogy Vollmacht+Österreich vagy Vollmacht+Arbeitsamt+Hamburg, és keresd ki az aktuális nyomtatványt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések