Tanulás mini videokkal

 

Nagyon sok mini video érhető el (pl. Mein Weg nach Deutschland vagy Ticket nach Berlin), amelyekben hétköznapi szituációkat mutatnak be nekünk egyszerűsített nyelvhasználattal, és szándékosan lassabban beszélve. Ezek már szerencsére nem azok a steril, osztálytermi környezetben készített hangfelvételek, mint anno,hanem nagyon jó, élvezhető történetek. 

A Mein Weg nach Deutschland -sorozat egyik részének példáján keresztül megmutatom, hogy hozhatod ki a maximumot ezekből a videokból, hogy tudsz a legtöbbet tanulni belőlük úgy, hogy minél több információ megmaradjon. 

1. Nézd meg a videot CSAK ÚGY.

  • Ne akarj minden szót érteni, ne szótárazz, ne állítsd meg, ha nem értettél valamit! 
  • Próbálj kulcsszavakat kiszűrni, és egy képet kapni arról, hogy mi történik. 
  • A nyelvvizsgákon általában figyelni kell a beugratós hallásértéses feladatokra,mert ha a történetben benne van, hogy "Hose" és "kaufen", nem biztos,hogy nadrágvásárlásról van szó. De ezekben a videokban, és a mindennapi életben a beszélők arra törekszenek, hogy megértsék egymást, így ha sikerült pár kulcsszót megértened, akkor már körvonalazódhat, hogy miről szól a társalgás. 


 

2. Vedd elő a video szövegéről készült Lückentext-et (lyukas szöveg). Hallgasd meg újra,és próbáld meg kitölteni a hiányos szöveget. Pont az egyik legjobb sorozatnak, a Mein Weg nach Deutschland-nak nem elérhető a leírt szövege, ezért a tanítványaimnak magam készítettem el, de ha olyan videot választasz, aminek letölthető a szövege, akkor készíts magadnak belőle Lückentext-et. A kész szövegből törölj ki szavakat  vagy kérd meg erre erre egy barátodat, úgy még nehezebb :) 

Innen tudod letölteni a Lückentext-et és a teljes leírást magyar fordítással:

Mein Weg nach Deutschland 3.-Lückentext és magyar fordítás

 

3. Miután már jól ismered a szöveget, húzd alá vagy inkább emeld ki szövegkiemelővel azokat a kifejezéseket,amik később is jól jöhetnek

  • Nem javaslom, hogy kiírd külön papírra vagy szótárfüzetbe,mert így, a szövegkörnyezetben látva, sokkal jobban megmaradnak. 
  • Próbálj szelektálni! Nem kell egyszerre minden új szót megtanulni. Pl. az olyan általános jelentésű szavak, mint "machen" (csinálni), "gehen" (menni) valószínűleg nem ezekből a videókból fognak rögzülni. Most csak olyanokat keress, amik a történet miatt könnyebben megragadtak benned. Pl. ebben a videoban idegesen mondja a főnök, hogy "Öt perc múlva nyitunk" vagy az egyik vásárló mondja, hogy otthon felejtette a szemüvegét. Nem véletlenül bukkan fel az elfelejtette kifejezés még egyszer a történet során. Megtalálod, hol? 

 

Ha kérdésed van vagy szeretnéd ezt a témakört alaposabban gyakorolni, írj a pickpackgerman@gmail.com-ra. 



 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések