Mi a Pick Pack-módszer lényege?

 

 


 
A Pick Pack-módszer lényege az, hogy olyan nyelvtani tudnivalókra koncentrálunk a tanulás során, amikre a mindennapi életben német nyelvterületen vagy német cégnél a kommunikációban szükség van. Emiatt sokszor eltérünk a megszokott nyelvkönyvi vagy iskolai sorrendtől,mert pl. sokkal hamarabb szükség van múlt időre a mindennapokban, viszont nem kell a múlt időnek minden fajtája. Vagy nem fektetünk túl nagy hangsúlyt a der-die -das-ra ,mert a kommunikációban nem játszik olyan nagy szerepet. Természetesen ahogy fejlődik az ember, fontos a precizitás, nyelvi pontosság, ez nem kérdés, de a cél a használhatóság, a boldogulás a nyelvi környezetben.

A másik fontos elem,hogy szoktuk tisztázni az elején,hogy a tanulónak mi a célja, esetleg milyen konkrét terület a célja a nyelvvel? Ha ezt meg tudjuk fogalmazni,akkor eleve erről a területről vett szókinccsel tanuljuk a nyelvtant, innen válogatom a szavakat a gyakorló feladatokhoz. A tankönyvekben feleslegesen sok idő megy el pl iskolai felszerelések (vonalzó, tábla stb) szókincsére, vagy a felnőtteknek szóló tankönyvekben sok az irodai szakszó,miközben aki pl. ápolónak akar kimenni, annak erre nincs szüksége. Egy tanítványom éppen ápolónak készül, vele a felszólító módot eleve olyan példákon keresztül gyakoroljuk,hogy "Cserélje le a kötést!", "Szóljon, ha baj van" stb.

További eleme a módszernek a nyelvi panelek felépítése, tehát olyan mondatszerkezeteket tanulunk,amikben elég kicserélni a paneleket az aktuális mondanivalóra, és kész a használható mondat. Ez eleinte nagy segítség a beszédben,és később is segít a helyes mondat alkotásban,mert a szerkezet megragad az ember fejében, és ennek mintájára később önállóan is tud helyes mondatokat alkotni. Erre itt egy példa: https://pickpacknemet.blogspot.com/2021/07/ha-gond-vani-munkahelyen.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések